top of page

Innerdance

 

Als voelen en bewegen één zijn

 

Bij innerdance lessen wordt je op een bijzondere manier, uitgenodigd om voelen en bewegen één te laten worden. We werken met diverse levens thema’s als ingang tot ons gevoel. Hiervoor worden diverse technieken uit diverse therapeutische disciplines gebruikt. Onder andere d.m.v. visualisaties, dramatherapie, en ademhaling technieken. Eenmaal als de verbinding tot stand is gekomen wordt  je uitgenodigd deze om te zetten in beweging. Als basis en hulpmiddel voor het in contact komen met het gevoelsleven gebruiken we regelmatig de 4 basis emoties, angst, woede, verdriet en vreugde. Een groot scala aan muziek geeft  de mogelijkheid om de juiste toon bij deze beleving te laten ontstaan. Met als doel inzicht te vinden in de persoonlijkheid en de blokkades die een rol in het dagelijkse leven spelen. Innerdance ontstaat dan ook als gevoel en beweging één zijn.


 

De levens thema’s

 

Levens thema’s zijn een breed scala aan belevingen die we door de tijd heen meemaken en nog mee gaan maken. Leeftijd processen spelen hierbij een belangrijke rol. Een 60-jarige heeft een andere kijk, ervaring en achtergrond op het leven als een 16-jarige. Zonder daarbij te oordelen welke visie rijker of beter is. Het leeftijd proces speelt zijn rol en brengt binnen de lessen bijzondere toevoegingen met zich mee.

 

Onder levens thema’s kun je o.a. verstaan

 

Geboorte, kindertijd, puberteit, seksualiteit, relatie, vader/moeder, thema’s, familie, intuïtie, dood, werk, macht, verhoudingen, schaduw, zijde, geloof

 

Eigenlijk alles wat ons mens maakt in het leven

 

Bewegen

 

Bewegen is voor eenieder anders in te vullen. Zetten we onder de beweging een ritme van geluid dan noemen we het al gauw dans. Innerdance komt van binnenuit. Het vraagt geen ervaring en is niet bedoeld uit het punt van schoonheid. Je wordt niet beoordeeld of je beweging wel past binnen de vaak gestelde normen van onze samenleving. Het is onze ervaring dat eenmaal de verbinding van gevoel en beweging ontstaat de mooiste dans uit de mens tevoorschijn komt. Of deze nou door pijn of vreugde ontstaat, Innerdance kan je leiden naar een werkelijk vrij bewegen.

 

De 4 basis emoties

 

Angst, woede, verdriet en vreugde zijn de 4 basis emoties. Hieruit ontstaan diverse vertakkingen naar diverse gevoelsbelevingen. Je kunt niet zeggen verdriet is gekoppeld aan jaloezie. Hoe gemakkelijk het ook zou zijn voor ons mentaal denken. De ervaring leert dat deze vertakkingen wijd verspreid zijn en vaak met meerdere basis emoties verbonden zijn. Terug koppelen gaat wel en brengt je meestal terug tot de basis emoties. Het toestaan om deze basis emotie in beweging te laten komen en daar eventueel vocale expressie aan te geven. Kan je tot de kern brengen van het basisprobleem en hierin inzicht krijgen.

 

Inzicht

 

Iedere therapie vorm zal uiteindelijk het meest effectief zijn als er inzicht gevonden wordt in het waarom. Inzicht focust jezelf naar de kern van je zijn. Het is als het afpellen van een ui. Al zijn de tranen vaak de tranen van gevoel. Hoe meer laagjes we af leggen hoe meer de kern van ons zijn, begint te stralen. Het is vaak een lange reis maar wel waardevol. Het mooie van innerdance is dat het geen wedstrijd is en ieder de tijd krijgt om zijn eigen ritme te vinden.

 

Muziek

 

We dansen op muziek die varieert van pop, house, jazz, salsa, Afrikaans, gospel , meditatiemuziek en mantra’s. Dat kan heel uitbundig zijn, of juist ingetogen. de les  heeft altijd een thema. De muziek wordt daar dan op afgestemd. Een thema kan een woord zijn, een bepaalde emotie, of een aspect van je geest, bv. het kind in jezelf. Verder komen er als afwisseling op innerdance ook andere dans-

 

disciplines aan bod zoals  Afrikaans, de levens ritmes, trance dance, therapiedans en oerdans

bottom of page